вторник, 17 ноември 2015 г.

В името на Аллах, Всемилостивия...



Едно от нападнатите кафенета в Париж. Петък, 13 ноември 2015 г

Те сигурно си мислили, че ще отидат в рая, при хуриите. Но няма да отидат там и никакви хурии няма да ги чакат. А тези, които са ги научили, че „в името на Бога“, „в името на Аллах“, могат да убиват, обикновено остават живи. Но дори и да не остават, идват други на тяхно място, никнат като гъби след дъжд. И джихадът не като вътрешна битка за усъвършенстване, а като война за превземане на света на „неверниците“, се захранва непрекъснато като вирус в пандемия.

Как се отглежда един човешки живот и колко е крехък той в началото, знае всяка майка и почти всеки баща. И тези, които стрелят с автомати по случайни „неверници“, също са били в началото един много крехък човешки живот. Но са израсли така, че никой не ги е научил да ценят живота – нито чуждия, нито своя. Даже напротив – да вярват, че да убиеш или да се взривиш „в името на Аллах“ е героична кауза. „В името на Аллах, Всемилостивия…“.

Защо? Заради някои сури в Корана, които могат да се прочетат така, че да оправдаят избиването на „неверници“, или заради това, че е пълно с проповедници, които казват какво бил казал пратеникът Мохамед или самият Аллах. „Аллах казва…“ – казват проповедниците, сякаш самите те са говорили с Него. Или ако не с него, то с пратеника Мохамед, сякаш са били негови съвременници. И е пълно с овце, които вярват на това. С овце, които вървят след демони и после стават вълци.

През туй време „неверниците“, някои от които наистина са такива, продължават да водят празни политкоректни дебати. Те не познават добре нито вярата на другите, нито своята, както е прието да се казва, традиционна вяра. Те са постхристияни. За тях „Бог е мъртъв“ от времето на Ницше насам или е заменен с вяра в свободата на човека да пее на някоя голяма сцена с брада и рокля, защото така му харесва.

А сега някои цитати:

„Не тръгвайте да обикаляте света в търсене на мъдрост.
Всичко е вътре във вас.
Вместо да изследвате външния свят,
изследвайте вътрешния си свят и ще намерите също толкова много чудеса.
Осемнадесетте хиляди вселени са там.
Тази една истинска точка, която е Бог е там.
изследвайте вътрешния си свят и ще намерите Бог и себе си.“
Мохамед Рахим Бава Мухаеддин
„Трябва да се научите да обичате хората, дори когато те не ви обичат. Това е тайната в познаването на Аллах.

Имам Искендер Али Михр

Как се съчетават подобни мъдрости с масовите убийства „в името на Аллах“ в Париж и с всякакви подобни акции?

Никак. В убийствата няма никаква мъдрост, но те ще продължават да се случват. Защото в ислямският свят, с всичката условност на това обобщение, не доминира мъдростта, която съществува в третата световна монотеистична вяра. Това, което доминира, е най-вече фундаментално невежество, оплетено с политика и нечисти интереси, при това добре финансирано. А нечистите интереси не се срещат разбира се само в ислямския свят, срещат се навсякъде. Даже доста много се срещат. Но така или иначе, благодарение на всякакви такива интереси, фундаменталното невежество се пресели вече и в Европа.

И още един цитат:

„Има само един Бог.
Бог е един.
Той е Tози, който има най-прекрасните качества,
Онзи, който има мир и спокойствие.
Той е Всемогъщият, който създава, предпазва,
и поддържа всичко.
Този Бог е Един,
и от този Един, бяха сътворени тези хора и творения, които
донесоха Истината.
Ресулите, Божиите пратеници,
Олимаргалите, светлинните същества,
Кулбтите, божествено мъдрите същества,
Евлия, светиите,
Ембия, пророците,
и Гнасисите, мъдреците,
всички те дойдоха да утвърдят и покажат, че има само един Бог.“

Мохамед Рахим Бава Мухаеддин

В името на този един Бог хората ще престанат да убиват и ще престанат да се заблуждават, докато възможно повече мюсюлмани по света не разберат защо вяра без култура и просветен, не спекулативен разум, е обречена на „тъмно средновековие“. Каквито тенденции впрочем, въобще не се забелязват в центъра на третата световна монотестична вяра, където, докато пъдят дявола с камъни в Мека, хората продължават да са безпросветни тълпи. Но не само там не се забелязва това. И на много други места не се забелязва.

Забелязват се обаче все по-големи злини. Забелязва се „Ислямска държава“, която се опитва да замени Аллах Всемилостивия с царя на бесовете. Забелязва се и една световна мрежа от готови да убиват и да умират в името на лукавия заблудени човешки души.

А от другата страна е една постхриянска Европа, която е минала оттатък своето Просвещение. Тя отдавна се е разделила с тъмните векове на християнския фундаментализъм, но, провъзгласявайки свободата за основна ценност, е забравила, че не можеш да дадеш свобода на несвободните. Защото и да им я дадеш, те могат да я използват, за се опитат да разрушат една цивилизация, градена с векове. Която цивилизация не е трудна за рушене не само заради отворените си граници, „евроатлантически ценности“ и празни политкоректни дебати, но и заради това, че е изгубила своята вертикална ос. Въпреки високите си катедрали, строени също с векове.

Новите „варвари“ са усвоили добре техническата част на тази цивилизация. Тя къде по-лесно се усвоява. Независимо дали става дума за автомобили, таблети, сматфони или сглобяване на бомби по рецепти от интернет. Но културата не е нещо, което се усвоява по същия начин. И не може да поникне на чужди корени. Може на свои.

Затова:

„Не тръгвайте да обикаляте света в търсене на мъдрост.
Всичко е вътре във вас.
Вместо да изследвате външния свят,
изследвайте вътрешния си свят и ще намерите също толкова много чудеса.
Осемнадесетте хиляди вселени са там.
Тази една истинска точка, която е Бог е там.
изследвайте вътрешния си свят и ще намерите Бог и себе си.“

Мохамед Рахим Бава Мухаеддин

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар